понеділок, 13 травня 2013 р.

Прибалтика: загальна інформація

 
Звідки взялась ідея поїхати в Прибалтику вже ніхто не пам’ятає, але вона була жваво підхоплена і поступово реалізована. Так як я полюбляю теплу погоду, то вирішено було їхати в кінці весни, коли у нас вже спекотно, а там - весна в повному розквіті, і травневі свята сприяли довгому відпочинку за рахунок невеликої кількості відпускних днів.
 
Наперед скажу, що поїздка виявилась фантастичною! Після постійної біготні в Києві, так приємно було насолодитися неспішним ритмом життя, спокоєм, старовинною архітектурою та прекрасною природою.

Було вирішено відвідати 3 країни – Литву, Латвію, Естонію. Ми хотіли побачити як можна більше, але щоб не перетворювати відпочинок на безперервний марафон, довелося скорочувати список місць для відвідування. В результаті маршрут вийшов наступним: Київ - Вільнюс – Тракай – Каунас – Рига – Юрмала – Сігулда – Цесіс – Тарту – Нарва – Сааремаа – Таллінн - Київ.


Віза
Так як більше всього днів ми провели в Естонії, то візу отримували саме в цьому посольстві. І воно залишило після себе приємне враження! Всі усміхнені, привітні, не треба приносити купу додатковий копій і папірців. Документи розглядали 7 діб і візу дали на декілька днів більше, ніж просили. Дрібниця, але приємно!

 
Транспорт
На момент купівлі квитків Візейр ще не пускав рейси до Вільнюса, а всі інші авіалінії просили забагато грошей за таку невелику відстань, тому було вирішено їхати автобусом.
В цьому нам допоміг
Еколайнс. Квиток Київ – Вільнюс коштував 460 грн. Автобус відправлявся в 19:40 з Центрального автовокзалу і за розкладом мав би прибути у Вільнюс в 7:50. Але ми приїхали майже з 2-годинним запізненням, через бажання білорусів двічі перевіряти багаж пасажирів.
Назад їхали з Таллінна і теж автобусом, який відправлявся в 11:50 і мав прибути до Києва в 8 ранку. Але, на відміну від попередньої поїздки, автобус приїхав на годину раніше. Квиток в зворотньому напрямку коштував 495 грн.
Автобусом таку далеку відстань я їхала перший раз і мені здавалося, що він буде і останнім. Але все виявилося не так страшно. Звісно були свої незручності: відсутність wi-fi, гарячих чи холодних напоїв, розеток, але це все дрібниці в порівнянні з грошима, які ми зекономили.
І, до речі, всі ці плюшки були в автобусах, які курсували між прибалтійськими країнами, тому, мабуть, їх наявність залежить від перевізника.
Між містами ми теж пересувалися автобусами або електричками, про що детальніше напишу нижче.


Житло
Так як ми їхали в ці країни не заради перебування в шикарних готельних номерах, то шукали оптимальний варіант за невеликі гроші. Головними критеріями вибору були розташування, окрема кімната або найменша кількість сусідів та наявність гарячої води.))) Отже, ночували ми в основному в хостелах, враженнями про які я теж поділюся трохи пізніше.

Інформаційні центри
Приємно те, що в кожному місті розташований інформаційний центр на самому видному місці, де можна отримати мапу, довідник і купу буклетів з корисною інформацією. Тобто, не треба везти макулатуру з дому, достатньо просто в загальному знати, що ти хочеш побачити, а детальну інформацію легко дістати на місці.


Підсумок
Місця: Литва (Вільнюс, Тракай, Каунас) - Латвія (Рига, Юрмала, Сігулда, Цесіс) - Естонія (Нарва, Тарту, Сааремаа, Таллінн)
Час подорожі: 30 квітня - 12 травня 2013
Витрати на двох: 1880$
Віза: 95$ + 10$ страхування + 20$ довідка з банку
Транспорт: 503$
Житло: 472$
Відвідування пам’яток: 190$
Харчування: 448$
Інше: 141$
Без чого не варто повертитися: пиво з Литви, зефір в шоколаді від “Лайма” з Латвії, солодкий мигдаль від “Olde Hansa” з Естонії.

Немає коментарів :

Дописати коментар