четвер, 20 жовтня 2016 р.

Як зробити перебування в Лондоні більш дешевим

Лондон вважається одним з найдорожчих міст світу, але знаючи певні лайф-хаки, витрати, звісно, не вдасться звести до нуля, але порядком зменшити вийде.

1. Головне правило будь-якої поїздки: робити всі покупки та бронювання заздалегідь! І віддаленість до дати поїздки майже пропорційна зекономленим коштам. Не бійтесь спонтанних пропозицій! Нам квитки в Лондон та назад обійшлися по 20 доларів! І мене не лякало те, що поїздка відбудеться через півроку. Мене навпаки тішило усвідомлення того, в якому красивому місці я проведу жовтень. Також тільки завдяки тому, що я не полінувалася прописати маршрут по Англії трохи заздалегідь, нам кожен квиток до Кембриджа/Оксфорда обійшовся від 1 до 3 фунтів замість 10-ти.

Це правило також розповсюджується і на бронювання житла. Якщо знаєте дати поїздки, то починайте моніторити варіанти проживання як можна раніше. На Букінгу більшість пропозицій має опцію безкоштовної відміни, отже можна сміливо букати один варіант, а потім міняти на більш цікавий та вигідний. Нам так вдавалося жити в центральній Празі в 5-ти зірковому готелі всього за 10 доларів.

2.  Не соромтесь просити знижку при бронювання житла. Якщо ви плануєте ночувати більше 1 ночі, то майже 100% гарантії, що вам скинуть ціну. Самостійно, звісно, ніхто не запропонує, але і не відмовить. Нам так апартаменти в Лондоні обійшлися на 150 фунтів дешевше. Ніби і невелика сума в масштабах Лондона, але це мінімум 20 келихів смачнющого пива в пабах.

3.   Купуйте квитки онлайн. Ця практика стає все більш і більш розповсюдженою. Майже всі цікавини Лондона мають таку опцію: пару кліків на смартфоні і мінімум 1,5-2 фунта з квитка залишаться в кишені.
Наприклад, квиток до Собору Св. Павла онлайн буде коштувати £16 замість 18-ти, до Тауера £23,1 замість 25-ти.

4.   Для пересування по місту користуйтесь Oyster card з системою оплати Pay As You Go. Повірте, це перевірений та найкращий варіант.
Цей смарт-чип діє в метро (в усіх зонах та в/з Хітроу), в автобусах (в межах міста), трамваях, корабликах та National Rail (в зоні 1-9). Ось тут можна подивитися всі необхідні мапи.
Які її переваги:
  • проїзд коштує вдвічі дешевше;
  • гроші списуються по мірі того, як користуються карткою;
  • за день списується не більше денного ліміту, навіть якщо ви наїздили і більше (для зони 1-2 це дорівнює £6.50).
Ось наочне порівняння цін
Де її придбати:
Цю картку можна купити на будь-якій станції метро, в аеропорту або газетному кіоску. Вона коштує 5 фунтів, але ці гроші разом із залишком на картці можна повернути, здавши її. Якщо залишок на картці менше £5, то це можна зробити за допомогою автомату (наприклад, ми здавали на Victoria Station), якщо більше £5, то через касу.
Як поповнити картку:
На кожній станції метро стоять автомати, де можна перевірити баланс картки та поповнити її. Для цього треба просто прикласти картку до жовтої мішені на автоматі і, якщо баланс недостатній для наступної поїздки, то вибрати опцію "top up". Поповнити картку можна готівкою або кредиткою. Але будьте уважні, автомати списують кошти тільки з кредиток з чіпами.
Як користуватися карткою:
В метро необхідно прикладати картку до турнікету при вході та при виході, в автобусі - тільки при вході, а в трамваї - на зупинці перед посадкою. Якщо загоряється зелене світло, то все ок, якщо червоне, то коштів на картці недостатньо і її треба поповнити.
Застереження:
Ніколи не забувайте прикладати картку при виході з метро, бо інакше з неї спишеться максимальна вартість поїздки та штраф, тобто £8,5. Система розумна і знає середній час поїздок, тому через 90 хвилин карета перетворюється на гарбуз, а максимальна вигода - на неприємну втрату.

5.    На їжі можна зекономити наступними шляхами:
  • бронювати житло одразу з включеним сніданком;
  • надавати перевагу вуличній їжі, а не ресторанній. Від такої різноманітності та вибору просто очі розбігаються - всі кухні світу на кожному ринку;
  • брати їжу на виніс (через те, що за вами не доведеться прибирати і мити посуд, така їжа в закладах коштує на пару фунтів дешевше);
  • купувати продукти в магазинах ввечері. Для мене це стало взагалі відкриттям. Ввечері ціни на більшість продуктів (особливо ті, які довго не стоять) падають до 90%. І це не якісь прострочені продукти, які вже покрилися пліснявою, а страви, які були приготовані зранку, продукти, які ще можна їсти мінімум 3 дня. Ми так на £1,31 купили м'ясну страву, овочевий салат, шоколадний півкілограмовий торт та 2 пачки спаржі. Зранку нам би ця продуктова корзина обійшла мінімум в £10.

Особисто ми намагалися по максимуму спробувати англійську їжу. Не обійшлось без fish-and-chips (філе риби з картоплею-фрі, середня ціна £6-£6,5), Sunday roast (недільна печеня з овочами, соусом та йоркширським пудингом), Shepherds' Pie (пастуший пиріг - запіканка з картопляного пюре та фаршу). Але в цій поїздці моє серце та шлунок було віддані зовсім не британській страві - бейглю з яловичиною від пекарні Beigel Bake. Такого ніжного м'яса, яке просто тане в роті, я ніколи ще не коштувала. Сходіть до них на 159 Brick Lane, не пошкодуєте.
До речі, за результатами останніх опитувань, найпопулярнішою стравою серед лондонців стала курка каррі. :-)


6.    Засобів зекономити на атракціях теж велика купа.
  •   В Лондоні дуже багато безкоштовних музеїв, це і  Національна галерея, і Музей науки, і Музей природознавства, і Музей Вікторії та Альберта, і Музей Лондона, і Галерея сучасного мистецтва Тейта, і Національна портретнагалерея та багато-багато інших. Якщо у вас в планах є відвідати якийсь музей, просто загугліть, бо шанс, що він буде безкоштовним є дуже і дуже великим.
  • Якщо вас не дуже цікавлять всі потаємні куточки соборів та церков, а ви просто хочете проникнутись атмосферою, тоді ви можете сходити до відомих святинь просто на службу, як, наприклад, до Весмінстерського абатства або Собора Святого Павла. Звісно ж аудіогід ніхто вам не дасть, багато внутрішніх приміщень буде зачинено, але такий варіант відкидати не треба.
  • Ще є дуже цікавий варіант економії для тих, хто приїхав до Лондона на потязі. При наявності залізничного квитка від National Rail (тобто квитка на кожну людину) ви отримуєте можливість відвідати певні атракції вдвох по ціні одного квитка. Отже механізм дуже простий: купуєте квитки на потяг (тут можна переконатися, чи ваш квиток підпадає під умови програми) -----> вибираєте зі списку всі місця, які вас цікавлять -----> роздруковуєте ваучери -----> пред'являєте на касі ваучер разом з квитками на потяг і опля! 2 квитка по ціні одного у вас в руках.  Один важливий момент: якщо у вас квитки тільки в одному напрямку (в Лондон), то всі вибрані вами атракції треба встигнути відвідати в день приїзду, а якщо є і зворотній квиток, то задоволення можна розтягнути на весь час перебування.

7.   Завжди шукайте альтернативи: на Лондон з висоти пташиного польоту можна подивитися не тільки з London Eye, але і з безкоштовного Sky Garden; їжа і пиво смачні не тільки в ресторанах, їх можна купити і в магазині і влаштувати пікнік з красивим видом на місто; замість метро завжди можна пройтись пішки, все одно всі цікаві місця знаходяться в центрі, а так і більше проникнитесь духом міста, і для здоров'я корисніше. Можливостей навколо нас набагато більше, ніж ми навіть можемо уявити!

8. І побільше спілкуйтесь з людьми! Людям подобається, коли їхнє місто відкривають з блиском в очах і вони завжди спробують зробити ваше перебування більш приємним та радісним. Просто щиро зізнавайтесь, що ви тут перший раз, нічого не знаєте, але хочете як можна більше дізнатися, і що вам тут подобається. Люди із задоволенням наллють вам келих пива і зовсім безкоштовно здадуть цікаві місця та поділяться безцінним досвідом. Ми дуже часто соромилися йти на такий контакт, але коли все таки це робили, то результат був незабутнім! Ну і я в свою чергу щиро і з превеликим задоволенням ділюся своїм ТОП-11 цього фантастичного міста.

Немає коментарів :

Дописати коментар