неділя, 8 лютого 2015 р.

Продовження лижного сезону 2015 - Ясна, Словаччина

 
Хоча б мінімум раз в рік ми намагаємося відкрити для себе новий гірськолижний курорт. Цієї зими на основну каталку ми поїхали до наших сусідів словаків, в чудову Ясну. Звісно, що і в Україні ми побували далеко не на всіх горках, але ними ми намагаємося відкривати або закривати сезон. 
Отже, Ясна - це курорт в Низьких Татрах, який вважається одним з найкращих у Східній Європі. В Словаччині є Високі і Низькі Татри, і мені здавалося, що цікаві схили треба шукати, виходячи з назви, у Високих Татрах. Але ж ні, як це не парадоксально, для гарного лижного відпочинку треба їхати у Низькі. 
Сам курорт розташований в Деманівській долині на горі Хопок. Природа дуже схожа на наші Карпати - схили покрити густим сосновим лісом. Разом з собою ми привезли півметровий сніг і ці пейзажі виглядали по-особливому казково. 

Де кататися
Найвища точка гори Хопок становить 2024 м.
За офіційним сайтом курорт нараховує 30 витягів, та 40 трас.

В загальному гору можна розділити на дві частини - Хопок південь і Хопок північ.
 
На південних схилах розташована основна маса чорних та фрірайдерських трас. Тут є простір для творчості - протяжність офіційних трас 10 км і кількість людей набагато менша ніж на північному схилі. Але є і свої мінуси - основна маса підйомників вже старенька: тут найбільша концентрація бугелів та холодних кріселок. Якщо ви чуєте назви готелів "Srdiecko" та "Kosodrevina" з однойменними підйомними станціями, то знайте, це саме тут.

Північні схили мають 25 км трас, та розділені на 4 основні зони катання: Хопок, Отупне, Заградки та Лучки.
 
Отупне - це район для початківців. Для дуже зелених початківців. Я вважаю це ідеальним місцем для першого вставання на лижі. Пагорби не круті, широкі, витяги дуже комфортні. Також в цій частині розташований сноупарк. Мені важко його оцінити, бо я ним не користувалася, але він вважається найкращим і найсучаснішим в Словаччині. Саме тут знаходяться готелі "Дружба" та "Юніор".
 
Xопок - це сама вища зона. І сама метеозалежна. Ми тут застали і вітер, який реально просто зносив з ніг, і хмари, які дозволяли бачити тільки на метр вперед. На гору витягують гандолки, і саме звідси можна поїхати або на південь, або на північ. 

 Північні хоповські траси в основному червоні, але найскладніші з усіх червоних трас курорту.
Вид з найвишої точки Хопока

Заградки - червоні траси, які ми дуже полюбили. Якщо погода не дозволяла піднятися вище, то ми зазвичай викатували або 1 або 12 трасу в цій зоні. Також особливої уваги тут заслуговує 6 чорна траса. В принципі, по нахилу вона не крутіша червоних, але через те, що вона не ратрачиться, то покриття є нерівним та горбистим, і катання по ній реально схоже на фрірайд.
 
Лучки - це нові сині траси (5 та 14) для людей, які вже вміють стояти на лижах, але ще не зовсім в собі впевнені. Якщо я не помилюсь, то витяги тут відкрилися тільки в 2014 році і крісла, що особливо приємно, з підігрівом.

Нам дуже пощастило з погодою. Окрім того, що випало дуже багато снігу, більшість катальних днів були сонячними. І якщо було некомфортно кататися на високих горках через вітер або хмари, то завжди можна було знайти цікаві варіанти нижче, серед сосен.
 
Траси кожен день ратрачили, але після обіду з пухляку утворювалися повсюдні пагорби. Зранку ми вдосконалювали техніку на швидкість, а після обіду доводилось розвивати маневреність. Сніг був неймовірно м’яким, як борошно. В такий не страшно падати - забитися майже нереально. Також я ніколи не бачила настільки білого снігу. Раніше мені попадався сніг або з блакитним відтінком, або з жовтим, а тут він біліший білого. Місцями перед очима все зливалося і буде дуже важко розрізнити рельєф.
Відмітила якусь повагу лижників один до одного. Всі вміло оцінювали свої здібності і каталися на трасах свого рівня, не створюючи якихось небезпечних ситуацій. Українців та росіян було небагато, в основному каталися поляки та місцеві.
Ціни на скіпаси не дуже дешеві, ну, в принципі, як і всюди. Ось тут можна подивитися весь прайс-лист.
Ми каталися 6 повноцінних днів і якби ми брали скіпаси в касі, то заплатили б 198 Євро за штуку. Але в місці нашого проживання нам зробили знижки і продали скіпас разом з Gopass за 180 Євро.
До речі, цей Gopass можна замовити ще в Україні через інтернет. Це така собі накопичувальна картка, завдяки якій скіпаси можна купляти в e-shopі по більш вигідній ціні, а також оплачувати накопиченими балами частину вартості товарів на горці. Особливу перевагу цієї картки ми відчули, коли купили шолом за 68 Євро замість 140-ка та маску за 60 Євро замість 120-ти.

Як добратися до Ясни
Добиралися ми наступним способом - потягом до Ужгорода, а далі замовили транфер до самої Ясни. Назад аналогічно, тільки в протилежному порядку.
Потяг Київ-Ужгород (099 К) відправлявся в 15:22 і був в Ужгороді вже в 06:57.
Трансфер ми заздалегідь замовляли у компанії Віатур. Заплатили 45 Євро з людини. Нарікань до компанії немає: нас зустріли одразу біля потяга, посадили в 9-місний мінібус і повезли до самого курорту. На кордоні ми попали на перезмінку і через це втратили біля 2 годин. Зазвичай дорога займає приблизно 5-6 годин, але туди ми їхали в снігопад і основні автомагістралі були закриті, тому витратили більше часу.
Коли їхали назад, то водій буса забрав нас десь в 8 з гаком ранку і за півтори години до потяга доставив на вокзал. В Київ ми верталися потягом Київ-Ужгород (099 Л), який  відправлявся в 16:15, а прибував в 7:23.

Де жити
Нам дуже пощастило з житлом. В першу чергу з його місцерозташуванням. Наші бунгало були розташовані трохи віддалено від дороги, але вийшовши з будиночка, ми одразу ставали на лижі і під’їжджали прямо до витягу Лучки, і назад, повернувши з середини траси, через ліс, ми теж доїжджали прямо до комплексу. 


 


Для мене це був ідеальний варіант, бо я не люблю таскатися в лижних ботах, а ще й в руках тащити лижі. Ми жили в Chaty Jasna. Цей комплекс складається з невеличких бунгало. Наш будиночок був розділений на 2 частини - двоє 2-місних апартаментів з окремим входом. Зайшовши в будиночок попадаєш в невеликий передпокій, де можна залишити лижі і боти. З цього передпокою можна потрапити в туалет, або в основну кімнату. Кімната містить 2 полуторних ліжка, стіл зі стільцями, шафу та кухонний куточок з плиткою, холодильником та необхідним посудом. З кімнати вже можна потрапити у ванну кімнату з душовою кабіною. Вода нагрівається бойлером, отже проблем з гарячою водою ніколи не було. Житло нам сподобалось: воно було невеличким, але доволі комфортним. Але був один значний недолік - туалет не обігрівався і був розташований біля виходу. Там було реально холодно і якщо вночі комусь хотілося в туалет, то чекали ранку, щоб одягнутися і вже тоді в нього заходити.

Сама територія цього комплексу гарно оснащена - є і стоянки для машин, і бесідки з мангалами, і баскетбольні/волейбольні майданчики, і дитячі ігрові майданчики.
Чудове місце для сімейного відпочинку в будь-яку пору року.


Платили ми 23 Євро з людини за добу, враховуючи туристичний податок. Після бронювання необхідно оплатити 35% депозиту.
З інтернетом було не густо - на апартаменти виділялося тільки 200MB, але й то правильно -  треба відпочивати, а не інтернетитись.

Де поїсти
Зранку ми готували сніданки самостійно, на обід брали на горку сухофрукти та шоколад, а ось вже ввечері ходили в якісь ресторанчики досліджувати місцеву кухню.
 
Ми їли в наступних місцях:
Restaurant Chata Lúčky - ресторан самообслуговування зі смачними супами (капустніца та часничанка).
Restaurant Penzión Energetik - часничанка тут була не така смачна як в попередньому закладі, але інтерєр більш приємний.
І наш улюблений заклад в Ясні Restaurant Chata Záhradky - тут дуже смачні м’ясні страви і доволі душевна атмосфера.

Реберця в Chata Záhradky
Звісно, ціни в Ясні завищені майже вдвічі, в порівнянні з Ліптовським Мікулашем, але як їсти хочеться, то треба платити. Також, у нас були 10% знижки на їжу в цих ресторанах, які ми отримали на ресепшені в наших бунгало.
 
Візьмемо загальну температуру по палаті в Ясні:
суп - 4,5 Євро
гуляш - 8,5 Євро
стейк - 7-8 Євро
реберця (1200 гр) - 15 Євро
пиво - 1,7 Євро
пляшка вина - 7 Євро
кава - 3 Євро

З їжі нам дуже сподобалися місцеві супи, реберця, сири, місцеве темне пиво (Zlatý Bažant та Šariš) та сухе вино. В Мікулаші замовляли блюдо з 4 національних страв (halušky z bryndza, pirohy z bryndza, liptovské, zvony, kapustové halušky), але я трохи розчарувалась, бо всі чотири страви виявились дуже одноманітними, те ж тісто тільки в профіль. Хоча галушки з бринзою дуже розхвалював мій чоловік, але в цей раз він і сам був не в захваті.

В Ясні ми знайшли тільки один магазин, але в ньому є все необхідне: і хліб, і яйця, і молоко тощо. Працює з 7 ранку до 9 вечора.

Двічі ми їздили в Ліптовський Мікулаш, там вибір магазинів і ресторанів вже набагато більший.
В Ліптовський Мікулаш їздить безкоштовний скібус, але не треба на нього покладати великих сподівань. Вдень розклад автобусу більш-менш прийнятний, а ось ввечері після каталки тільки один в 16:50 йде до Мікулаша. Назад вертатися варіантів ще менше: в будній день останній скібус відправляється в 17:59, а рейсовий автобус десь біля 19:00. Але завжди може врятувати таксі - вартість складає 20 Євро, але можна домовитись і за 15.
Так ми поверталися після вечірньої прогулянки додому

Як розважатися
Треба розуміти, що Ясна - це маленьке селище, яке в основному складається з готельчиків і оживає тільки в гірськолижний сезон. Можливо в дорогих готелях життя  і бурлить, але, в загальному, місць куди себе діти тут особливо немає. Але ми так себе вимотували на горках, що нам великої активності і не хотілося. Нас їздило 4 людини і після каталки ми зазвичай ходили в ресторанчик вечеряти, а потім самі себе розважали в бунгало розмовами та настільними іграми.
Можна з’їздиnи подивитися і погуляти по Ліптовському Мікулашу. Містечко невелике (33 тис. населення), але є пару симпатичних вуличок, центральна площа з костелом.



Також біля Мікулаша знаходиться аквапарк Тетраландія. Ми там не були, але нам його хвалили. Кажуть, що там є як відкриті, так і закриті горки, і туди ж ходять ці безкоштовні скібуси.

Загальні враження
Мені реально сподобалось. Дуже комфортний курорт, з якісними схилами, приємним оточенням і красивим пейзажем.
Якщо в мене буде нагода сюди повернутися, я не роздумуючи нею скористаюся. І я буду радити Ясну своїм знайомим.
 
Отже, період перебування - 31.01.2015 - 07.02.2015
Підкорені схили - 217 км
І як завжди підбиваю витрати на двох:
Квитки на потяг - 27,5 Євро
Трансфер - 90 Євро
Житло - 332 Євро
Скіпас - 364 Євро
Страховка для активного відпочинку - 11, 5 Євро (тьху-тьху не знадобилась)
Харчування - 173 Євро (ресторани + їжа, яка куплялася в Україні та Словаччині для сніданків і перекусів на горці)
Iнше - 90 Євро (ну тут кожен витрачає на своє :-))
Всього - 1088 Євро

Немає коментарів :

Дописати коментар